Obalamy popularne mity dotyczące owoców i warzyw
Temat owoców i warzyw jest teraz bardzo na TOPie. I dobrze – owoce i warzywa powinny stanowić 50% naszego codziennego jadłospisu. Są zdrowe, niskokaloryczne i bardzo smaczne. W ostatnim czasie pojawiło się w internecie wiele nieprawdziwych informacji na ich temat. W dzisiejszym artykule postanowiliśmy wziąć je pod lupę i się z nimi rozprawić!
1. Najwięcej witaminy C znajdziemy w cytrusach!
MIT. Oczywiście witamina C jest obecna w cytrusach takich jak np. cytryny, pomarańcze czy grejpfruty. Dużo lepszym źródłem będą jednak inne warzywa i owoce, takie jak: czarna porzeczka, dzika róża, pietruszka czy papryka. Dużą zawartością tej cennej witaminy są również niepozorne ziemniaki, brokuły, szpinak czy kalafior.
WYBIERSZ SWOJĄ DIETĘ I SZYBKO SCHUDNIJ
Dieta sokowa 3-dniowa |
Dieta sokowa 5-dniowa |
Dieta sokowa 7-dniowa |
2. Marchewka = cukier. Sprawdź naszą Wakacyjną Przygodę.
MIT. Na szczęście nie jest to prawda. Cała duża marchew zawiera mniej cukru niż szklanka krowiego mleka. W dodatku marchew to skarbnica cennych witamin i minerałów, takich jak beta-karoten, błonnik, potas czy sód.
3. Czosnek wcale nie jest jak antybiotyk!
MIT. Czosnek ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wpływa bardzo korzystnie na drogi oddechowe, obniża gorączkę i ciśnienie krwi. Pomaga w walce z przeziębieniem, ponieważ skutecznie stymuluje układ immunologiczny.
4. Mrożone owoce i warzywa są bezwartościowe.
MIT. Nie ulega wątpliwości, że świeżutkie owoce i warzywa w momencie zerwania mają najwięcej wartości odżywczych. Jednak cały proces transportu wpływa negatywnie na ich zdrowotność. Mrożonki są za to poddawane procesowi mrożenia od razu po zerwaniu. Sprawia to, że te zachowują większość witamin i innych składników odżywczych.
5. Warzywa po gotowaniu tracą wartości.
Na szczęście to MIT! Witaminy i minerały nie ulegają zniszczeniu podczas gotowania, a nawet podczas tej obróbki cieplnej uwalniają się i nasz organizm jest w stanie więcej ich przyswoić. Wyjątkiem jest jednak witamina C oraz B6.
6. Ziemniaki są niedozwolone podczas odchudzania.
MIT! Ziemniaki to świetny produkt szczególnie na diecie. Są niezwykle sycące i odżywcze. Dostarczają do organizmu wiele cennych witamin i minerałów. Bombą kaloryczną są dodatki do ziemniaków takie jak: zawiesiste sosy, skwarki, tłuszcz. Warto wspomnieć, że zawierają bardzo dużo potasu (jeden ziemniak to aż 20% zapotrzebowania na ten składnik) a potas jak wiadomo obniża ciśnienie krwi i chroni nasze serce.
Jak widzicie, nie warto wierzyć we wszystko co piszą w internecie. Owoce i warzywa są niezwykle wartościowe i powinny być stałą częścią naszego codziennego jadłospisu. Nie bójcie się gotować, piec, łączyć pomidora z ogórkiem czy niektórych owoców ze sobą. Ważne jest, aby dieta była urozmaicona i zbilansowana.
Pozdrawiam,
Agata
dietetyk FITLY
Więcej o diecie sokowej przeczytasz na naszych innych wpisach:
- Co to jest detoks sokowy? Co można jeść? Top 10 pytań do dietetyka,
- Ile można schudnąć na diecie sokowej?
Dodaj komentarz Anuluj
Wszystkie pola wymagane