Imbir – na odchudzanie i odporność. Sprawdź właściwości lecznicze imbiru

Imbir to roślina, która doceniana jest przez miliony ludzi na całym świecie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także za szerokie właściwości lecznicze. Niezwykle popularny w kuchni azjatyckiej, coraz częściej znajduje zastosowanie także w naszym kraju. Sprawdź, dlaczego warto włączyć imbir do swojego jadłospisu i jak wykorzystać jego cenne właściwości.

Imbir – właściwości. Sprawdź czy imbir pomaga w odchudzaniu

Imbir może być spożywany zarówno w formie stałej, na surowo, jak również po ugotowaniu lub wysuszeniu. Jego spożywanie ma pozytywne działanie na prace całego organizmu. Jakie właściwości ma imbir?

      działa przeciwbólowo;

      stymuluje wydzielania żółci;

      pobudza wydzielanie śliny;

      pobudza wydzielanie soku żołądkowego;

      wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne;

      zmniejsza uczucie nudności;

      działa przeciwwymiotnie;

      hamuje biegunki;

      niweluje wzdęcia;

      wzmaga apetyt;

      łagodzi bóle mięśni i stawów;

      pobudza krążenie;

 

Ponadto poprzez stymulowanie wydzielania soków trawiennych, poprawia proces trawienia i działa na organizm podobnie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne. To wszystko sprawia, że Imbir doceniany jest również przez lekarzy. Najprostszym sposobem na włączenie imbiru do codziennej diety, jest regularne przygotowywanie i picie herbaty z imbirem. Herbata z imbirem doskonale komponuje się z cytryną i miodem, szczególnie w chłodne, zimowe wieczory.

Ile jeść imbiru dziennie?

Nawet najbardziej prozdrowotny produkt w nadmiarze może szkodzić naszemu zdrowiu. Za optymalne maksymalne dzienne spożycie imbiru, uznaje się porcję o wadze nie większej niż 5 g. Większa ilość może wchodzić w reakcję z lekami obniżającymi poziom cukru, stabilizującymi ciśnienie, a także rozrzedzającymi krew. Dlatego zażywając te leki, szczególnie powinieneś zwrócić uwagę na dzienną ilość spożywanego imbiru.

Złoty imbir - czym jest

W sieci można znaleźć informacje o złotym imbirze. Myślisz, że to jakaś niezwykła odmiana imbiru? Nic bardziej mylnego. Chodzi o zwykły, ogólnodostępny korzeń imbiru. Dlaczego więc nazywany jest złotym? Przede wszystkim ze względu na to, że jest jednym z najlepszych naturalnych środków na odchudzanie i podniesienie poziomu odporności. W połączeniu z cytryną tworzy powszechną miksturę stosowaną w diecie odchudzającej. Substancje zawarte w imbirze, w tym zineferon i gingerol aktywują proces termogenezy, bezpośrednio związany ze spalaniem tłuszczu. Badania potwierdzają, że związki zawarte w imbirze wspomagają proces odchudzania i walkę z uporczywym tłuszczem w dolnej partii brzucha. Ponadto imbir w szerokiej gamie zastosowań posiada również właściwości stabilizujące poziom leptyny, która odpowiedzialna jest za uczucie sytości.

Herbata z imbirem jak przygotować?

Herbata z imbirem to niezastąpiony napój w okresie jesienno-zimowym. Jej rozgrzewający charakter sprawia, że świetnie sprawdza się w okresie wzmożonych przeziębień i zachorowań na grypę. Jak przygotować pyszną, aromatyczną i zdrową herbatę z imbirem?

Przed przygotowaniem herbaty z imbirem, sprawdź, czy w Twojej kuchni znajduje się ulubiona herbata, imbir, mleko i miód. Jeśli wszystkie potrzebne składniki są na stanie, w kilka chwil przygotujesz aromatyczną herbatę.

1.     W garnuszku zagotuj 0,5 l wody

2.     Obierz około 4-5 cm imbiru, pokrój na małe kawałki i wrzuć do wrzątku

3.     Gotuj imbir pod przykryciem przez około 20 minut

4.     Po 20 minutach odcedź imbir, dodaj ulubioną herbatę, 3 łyżki miodu i 70 ml letniego mleka.

Herbatę możesz przygotować również bez mleka, z dodatkiem cytryny.

Napar z imbiru – przepis

Napar z imbiru powinien znajdować się w każdej kuchni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jego wygodna forma sprawia, że można z niego skorzystać dosłownie w kilka chwil. Ponadto jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a do jego przyrządzenia wystarczy wrzątek, imbir i kurkuma. Napar z imbiru w 3 krokach:

1.     Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach

2.     Zalej wrzątkiem i odczekaj około 60 minut

3.     Dodaj kurkumę, wymieszaj.

4.     Gotowy napar dodawaj do herbaty lub wody każdego dnia.

Syrop z imbiru – przepis

Imbir dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, rewelacyjnie sprawdza się także jako syrop na kaszel. Jeśli nie chcesz faszerować siebie i swoich bliskich apteczną chemią, syrop z imbiru będzie tanią, smaczną i przede wszystkim skuteczną alternatywą.

 

Składniki potrzebne do przygotowania syropu:

      3 duże cytryny

      miód

      5 cm imbiru

 

Cytrynę sparz wrzątkiem, dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Na dno słoika wlej 5 łyżek miodu. Kolejno układaj plastry cytryny i imbir, aż do zapełnienia słoika. Przygotowany syrop włóż do lodówki na 48h, po tym czasie jest gotowy do spożycia.

Imbir marynowany – jak przygotować?

Choć imbir kojarzony jest bezpośrednio z kuchnią azjatycką, coraz więcej rodzimych specjałów przygotowuje się z jego wykorzystaniem. Do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin najlepiej sprawdza się imbir w wersji marynowanej. Zobacz, jak przygotować marynowany imbir.

 

1.     Imbir umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.

2.     Wrzuć imbir na 40 sekund do gotującej się wody

3.     W drugim garnku zagotuj 200 ml octu ryżowego wraz z 4 łyżkami cukru trzcinowego

4.     Imbir włóż do słoiczka i zalej przygotowaną zalewą.

 

Marynowany imbir będzie gotowy już po 3 dniach. W lodówce możesz go przechowywać nawet do  3 tygodni.

Sok z imbirem

Sok z imbiru to kolejny sposób na smaczne podanie prozdrowotnej dawki witamin. Imbir z cytryną to dawka cennych witamin m.in. witamin z grupy A i B, witaminy C, żelaza, potasu, magnezu. Zobacz, jak przygotować sok z imbirem?

 

Składniki:

      1 litr wody

      3 cytryny

      100 g cukru trzcinowego

 

Obierz imbir ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż imbir do blendera, wlej 250 ml wody i dokładnie zblenduj. Resztę wody wlej do garnuszka, dodaj sok z cytryny, cukier i zagotuj. Po zagotowaniu wody dodaj zmiksowany imbir i pozostaw do wystygnięcia na około 1,5h. Przecedź sok i wlej do szklanych buteleczek. Gotowe!

Imbir w ciąży

Imbir dzięki swoim właściwościom przeciwwymiotnym często wykorzystywany jest przez kobiety w trakcie nudności, które bardzo często zdarzają się podczas ciąży. Oprócz właściwości przeciwwymiotnych imbir działa również kojąco na huśtawki nastrojów, ma działanie przeciwlękowe i przeciw depresyjne. Imbir ze względu na dość charakterystyczny ostry smak może powodować niestrawność i zgagę, która często towarzyszy kobietom, zwłaszcza w III trymetrze ciąży.

Imbir właściwości lecznicze

Imbir szerokie zastosowanie znajduje nie tylko w kuchni, ale też w medycynie konwencjonalnej i ziołolecznictwie. Jakie działanie wykazuje imbir?

      grzybobójcze

      przeciwbólowe

      żółciopędne

      przeciwbakteryjne

      przeciwwirusowe

      rozgrzewające

      przeciwzapalne

      przeciwlękowe

Imbir na przeziębienie - czy ma moc leczniczą?

Imbir nie tylko zapobiega przeziębieniom, ale także je leczy. Imbir wykazuje działanie przeciwwirusowe, wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Rozrzedza śluz górnych dróg oddechowych i obniża gorączkę. To wszystko sprawia, że wielu z nas nie wyobraża sobie okresu zimowego bez rozgrzewającej herbaty, naparu lub syropu na bazie imbiru.

Jak przechowywać imbir?

Jeśli udało Ci się kupić imbir o delikatnie jasnobrązowej skórce, jednakowo twardej, na całej długości strukturze i delikatnie imbirowym zapachu, w domowej lodówce możesz przechowywać go nawet 4 tygodnie. Wystarczy, że zawiniesz imbir w papierowy ręcznik i włożysz do szczelnej torby plastikowej, przystosowanej do przechowywania produktów spożywczych.

Czy imbir podnosi ciśnienie?

Niewątpliwie nadmiar imbiru może wchodzić w reakcję z lekami obniżającymi ciśnienie, a tym samym wpływać na ich działanie. Dlatego przy przyjmowaniu leków na obniżenie ciśnienia trzeba uważać, aby nie spożywać więcej niż 5g imbiru dziennie. Nie musisz się jednak obawiać o to, że imbir sam w sobie spowoduje wzrost ciśnienia. Wręcz przeciwne, imbir pomaga obniżyć ciśnienie, a jego zbyt duża ilość może nasilać działanie przyjmowanych leków.

W Sportfood doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważnym składnikiem zdrowej diety jest imbir, dlatego regularnie dodajemy go do naszych kuracji sokowych. Kuracje sokowe to doskonały sposób na oczyszczenie organizmu oraz zrzucenie zbędnych kilogramów. Oferujemy również dietę pudełkową, w której imbir dodajemy do posiłków i koktajli. Imbir urozmaica smak naszych potraw, jednocześnie wzmacniając odporność naszych klientów w okresie jesienno-zimowym. Dodatek imbiru w naszej diecie pudełkowej pobudza metabolizm do działania, a tym samym pomaga w szybszym osiągnięciu celów dietetycznych. Jeśli szukasz cateringu stawiającego na jakość, przystępność i wygodę to nasza oferta jest doskonałym wyborem dla Ciebie i Twojej rodziny. Sprawdź pełną ofertę naszej diety, wybierz najlepszą opcję dla siebie.

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie

Popularne