Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność
Dieta bezglutenowa wyklucza spożywanie produktów zawierających gluten, czyli mieszankę białek roślinnych – gliadyny i gluteiny. Stała się bardzo popularna i uznana za „magiczny” sposób na zrzucenie kilogramów i zachowanie dobrego zdrowia. Czy dieta bez glutenu to nowa moda czy konieczność?
Wskazania stosowania
Dieta bezglutenowa jest dietą leczniczą, wskazaną w chorobie trzewnej, czyli celiakii. Osoby zmagające się z tą chorobą, muszą przestrzegać określonych zasad, ponieważ brak restrykcji może prowadzić do ograniczenia wchłaniania substancji pokarmowych, a co za tym idzie – poważnych niedoborów żywieniowych. Osoby chorujące na celiakię aby zachować dobre zdrowie i samopoczucie muszą przestrzegać restrykcyjną dietę do końca życia.
Bezglutenowe posiłki zaleca się także dla osób mających alergię lub nadwrażliwość na to białko. Wśród alergików po zjedzeniu produktów zawierających gluten, występuje reakcja dająca objawy skórne oraz żołądkowo-jelitowe. Nadwrażliwość natomiast ma charakter przejściowy, związany za zaburzeniami mikrobioty jelit. Jest to stan spowodowany najczęściej stresem, trybem życia, nieodpowiednimi nawykami żywieniowymi.
Co jeść a czego unikać w diecie bez glutenu?
Bezwzględnie należy unikać produktów zawierających alergizujące białko. Gluten znajduję się przede wszystkim w zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień, kasza manna, kuskus, a także produktach zawierających w swoim składzie te produkty. Są nimi np. kopytka, naleśniki, pierogi, pieczywo, makarony, ciasta, ciastka, pizza, kawa zbożowa, piwo, sos sojowy.
Za produkty bezpieczne, nie zawierające glutenu możemy uznać np. ryż, kukurydzę, amarantus, komosę ryżową, tapiokę, nieprzetworzone mięso, proso, teff, ryby, jaja, nabiał, tłuszcze roślinne, masło, rośliny strączkowe, orzechy, warzywa, owoce, kawę naturalną, napary ziołowe, herbatę, wodę.
WYBIERSZ SWOJĄ DIETĘ I SZYBKO SCHUDNIJ
Dieta sokowa 3-dniowa |
Dieta sokowa 5-dniowa |
Dieta sokowa 7-dniowa |
Odchudzanie na diecie bezglutenowej
Liczne opinie dietetyków wykazują, że unikanie glutenu w swoim jadłospisie nie wpływa na redukcję masy ciała. Nie przynosi też dodatkowych korzyści, jeżeli jesteśmy osobami zdrowymi. Dieta bezglutenowa jest wskazana tylko dla osób chorujących na nietolerancję, nadwrażliwość lub alergię na gluten.
Aby zredukować masę ciała oraz zachować dobre zdrowie i samopoczucie, zaleca się stosowanie dobrze zbilansowanej diety, która dostarczy odpowiednią ilość makroskładników, a także witamin i minerałów. Należy również zadbać o higienę snu, aktywność fizyczną i odpowiednie nawodnienie.
Pozdrawiam,
Agata
dietetyk FITLY
Ćwiczę na siłowniach blisko 8 lat. przewiniło się wiele różnych modnych sposobów na poprawę wyników....jednak gluten warto zbadać i wiedzieć coś o nim więcej. Polecam zrobić badania, Olek