DETOKSY SOKOWE TO NAJLEPSZY SPOSÓB NA BUDOWANIE ODPORNOŚCI
Sprawdź jakie promocje dla Ciebie przygotowaliśmy
Tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia?

Tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia?

Przede wszystkim – nie ma sensu popadać w paranoje. Nawet gdy jesteście na diecie! Każdego pysznego pączka możecie wliczyć w bilans i potraktować jako II śniadanie czy przekąskę przed treningiem. Można również zdecydować się na mniejsze zło. Najmniej kalorii będzie zawierał pączek posypany cukrem pudrem, bez nadzienia. Jeżeli dbamy o bilans kaloryczny, powinniśmy unikać tych oblanych obficie lukrem i wypełnionych czekoladą czy kremem orzechowym.


Poniżej przykładowa kaloryczność przysmaków „tłusto-czwartkowych”:

- faworki w 100 g - 87 kcal,

- pączek z różą i cukrem pudrem w 70 g - 290 kcal,

- pączek z lukrem i czekoladą w 70 g - ok. 450 kcal,

- pączek z lukrem w 70 g - 400 kcal.

Jak widzicie – tradycyjne pączki mają sporo kalorii. W takim razie – może chcecie się dowiedzieć co należy zrobić aby spalić jednego pączka?

- biegać - 20 minut,

- wchodzić po schodach - 25 minut,

- jeździć na łyżwach - 30 minut,

- spacerować - 40 minut,

- całować się - 45 minut,

- sprzątać w mieszkaniu - 50 minut,

- tańczyć - 1 godzina.

Znamy jeszcze jeden sposób! Możecie przygotować „dietetyczne” i odchudzone pączki! Różnią się przede wszystkim tym, że … są pieczone w piekarniku, bez dodatku cukru. Takie dietetyczne pączki będą miały nawet 40% mniej kalorii. Dodatkowo mają sporo wartości odżywczych, m.in.: błonnika i witamin. Poniżej przepis.

Składniki:

- 500g mąki orkiszowej (może być ½ orkiszowa i ½ pszenna),

- 50g drożdży (świeżych),

- 1 łyżka ksylitolu,

- 100g masła,

- 4 żółtka,

- 1 całe jajko,

- 250ml mleka 1,5% tł. (może być też roślinne),

- dodatek: dowolny dżem bez cukru.

Przygotowanie:

Ciepłe mleko (może być roślinne) należy posłodzić ksylitolem i wymieszać z pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki orkiszowej. Tak przygotowany rozczyn należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu) na ok. 15 minut. Masło należy roztopić w rondelku. Żółtka, jajo i resztę ksylitolu ubić na pianę. Resztę mąki orkiszowej wsypujemy do rondelka. Dodajemy wyrośnięte ciasto i masę jajeczną. Całość wyrabiamy dodając roztopione masło.

Wyrabiamy ciasto aż do uzyskania gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto do uzyskania grubości ok. 1 cm. Wykrawamy krążki, następnie nakładamy na środek pół łyżeczki bezcukrowego dżemu, sklejamy brzegi i formujemy kulkę. Pączki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką - ok. 30 minut. Pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180 st.C., aż do lekkiego zarumienienia (przed końcem można posmarować górę pączka roztrzepanym jajkiem). Na koniec - posypać zmielonym ksylitolem.

Pozdrawiam,
Agata
dietetyk SPORTFOOD

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść: