Tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia?
Przede wszystkim – nie ma sensu popadać w paranoje. Nawet gdy jesteście na diecie! Każdego pysznego pączka możecie wliczyć w bilans i potraktować jako II śniadanie czy przekąskę przed treningiem. Można również zdecydować się na mniejsze zło. Najmniej kalorii będzie zawierał pączek posypany cukrem pudrem, bez nadzienia. Jeżeli dbamy o bilans kaloryczny, powinniśmy unikać tych oblanych obficie lukrem i wypełnionych czekoladą czy kremem orzechowym.
Poniżej przykładowa kaloryczność przysmaków „tłusto-czwartkowych”:
- faworki w 100 g - 87 kcal,
- pączek z różą i cukrem pudrem w 70 g - 290 kcal,
- pączek z lukrem i czekoladą w 70 g - ok. 450 kcal,
- pączek z lukrem w 70 g - 400 kcal.
Jak widzicie – tradycyjne pączki mają sporo kalorii. W takim razie – może chcecie się dowiedzieć co należy zrobić aby spalić jednego pączka?
- biegać - 20 minut,
- wchodzić po schodach - 25 minut,
- jeździć na łyżwach - 30 minut,
- spacerować - 40 minut,
- całować się - 45 minut,
- sprzątać w mieszkaniu - 50 minut,
- tańczyć - 1 godzina.
Znamy jeszcze jeden sposób! Możecie przygotować „dietetyczne” i odchudzone pączki! Różnią się przede wszystkim tym, że … są pieczone w piekarniku, bez dodatku cukru. Takie dietetyczne pączki będą miały nawet 40% mniej kalorii. Dodatkowo mają sporo wartości odżywczych, m.in.: błonnika i witamin. Poniżej przepis.
Składniki:
- 500g mąki orkiszowej (może być ½ orkiszowa i ½ pszenna),
- 50g drożdży (świeżych),
- 1 łyżka ksylitolu,
- 100g masła,
- 4 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 250ml mleka 1,5% tł. (może być też roślinne),
- dodatek: dowolny dżem bez cukru.
Przygotowanie:
Ciepłe mleko (może być roślinne) należy posłodzić ksylitolem i wymieszać z pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki orkiszowej. Tak przygotowany rozczyn należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu) na ok. 15 minut. Masło należy roztopić w rondelku. Żółtka, jajo i resztę ksylitolu ubić na pianę. Resztę mąki orkiszowej wsypujemy do rondelka. Dodajemy wyrośnięte ciasto i masę jajeczną. Całość wyrabiamy dodając roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto aż do uzyskania gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto do uzyskania grubości ok. 1 cm. Wykrawamy krążki, następnie nakładamy na środek pół łyżeczki bezcukrowego dżemu, sklejamy brzegi i formujemy kulkę. Pączki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką - ok. 30 minut. Pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 180 st.C., aż do lekkiego zarumienienia (przed końcem można posmarować górę pączka roztrzepanym jajkiem). Na koniec - posypać zmielonym ksylitolem.
WYBIERSZ SWOJĄ DIETĘ I SZYBKO SCHUDNIJ
Dieta sokowa 3-dniowa |
Dieta sokowa 5-dniowa |
Dieta sokowa 7-dniowa |
Pozdrawiam,
Agata
dietetyk FITLY
Dodaj komentarz Anuluj
Wszystkie pola wymagane