DETOKSY SOKOWE TO NAJLEPSZY SPOSÓB NA BUDOWANIE ODPORNOŚCI
Sprawdź jakie promocje dla Ciebie przygotowaliśmy
Czy możemy zarazić się wirusem poprzez żywność?

Czy możemy zarazić się wirusem poprzez żywność?

To pytanie jest jednym z najczęściej wyszukiwanych w internecie. Nie ma się co dziwić, wszystkich nas ogarnia strach i panika ale o ile z domu nie musimy wychodzić to już jeść musimy. No właśnie, co z tą żywnością?

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA) nie mamy ŻADNYCH dowodów na to, że wirus SARS COV-2 może przenosić się poprzez żywność lub być pośrednim ogniwem transmisji. Można więc sądzić, że bazując na aktualnej wiedzy wirus nie przechodzi na człowieka poprzez żywność.

To niezwykle ważna informacja zarówno dla Was – naszych klientów jak i dla nas, czyli firmy SPORTFOOD. Nie należy zapominać o higienie osobistej oraz otoczenia, a także właściwym przygotowywaniu i przechowywaniu pożywienia, dlatego poniżej przedstawiamy wam 5 kroków dla bezpiecznej żywności.

5 kroków dla bezpiecznej żywności

Krok nr I – utrzymuj czystość

Brzmi banalnie? Owszem. Ale mnóstwo ludzi zwyczajnie tego nie robi. Większość mikroorganizmów wokół nas nie wywołuje poważnych chorób, jednak takowe wywołują, które bytują w wodzie, na ciele zwierząt oraz ludzi, przedmiotach codziennego użytku np. desce do krojenia czy sztućcach. Przeniesienie tych chorobotwórczych patogenów na żywność może doprowadzić do wielu poważnych negatywnych dla zdrowia skutków. Co należy zrobić?

- myj ręce przed kontaktem z żywnością,

- myj ręce po wyjściu z WC,

- myj i odkażaj kuchnie i sprzęty przed i po gotowaniu.

Krok nr II – oddzielaj żywność

Chodzi głównie o żywność surową np. mięso. Surowe produkty mięsne, ryby oraz owoce morza mogą zawierać na swojej powierzchni dużo niebezpiecznych mikroorganizmów, dlatego pamiętajmy aby przed przygotowaniem nie miały kontaktu z inną żywnością i produktami spożywczymi. To samo dotyczy sprzętów kuchennych, na których można łatwo te patogeny przenieść. Co należy robić?

- oddzielaj surowe mięso od innej żywności,

- do przygotowywanie mięsa używaj oddzielnego naczynia,

- przechowuj żywność w oddzielnych pojemnikach.

Krok nr III – gotuj!

Dlaczego? Ponieważ odpowiednia obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie, smażenie) prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Wystarczy 70 stopni C aby zlikwidować niebezpieczeństwo.

- żywność płynną np. zupy doprowadzaj do wrzenia,

- sprawdzaj czy mięso nie jest surowe,

- odgrzewaną żywność przed spożyciem podgrzej w temp. minimum 70 stopni C.

Krok nr IV – odpowiednia temperatura

Mamy to na myśli fakt, że mikroorganizmy namnażają się szczególnie szybko w temperaturze pokojowej. To niestety temperatura najlepsza dla ich rozwoju. Jak temu zapobiec? Wystarczy, że produkty świeże (np. mięso) będziesz przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Co jeszcze można zrobić?

- nie pozostawiaj przygotowanej wcześniej żywności w temperaturze pokojowej,

- produkty przechowuj w lodówce,

- utrzymuj wysoką temperaturę potraw przed podaniem,

- nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej.

Krok nr V – bezpieczeństwo

Chodzi głównie o to, że produkty surowe np. mięso czy woda oraz lód mogą być niestety mocno zanieczyszczone mikroorganizmami, które stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Toksyny mogą powstawać w przeterminowanej, zgniłej czy spleśniałej żywności, dlatego uważnie dobieraj produkty, które przeznaczasz na przygotowanie posiłku oraz stosuj proste metody, takie jak mycie czy obieranie ze skórki, które mogą ochronić Ciebie i Twoich najbliższych przed potencjalnym zagrożeniem.

- używaj wody ze sprawdzonego źródła lub gotuj ją,

- wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność,

- wybieraj żywność bezpieczną, np. pasteryzowane mleko,

- myj owoce i warzywa,

- nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia,

- nie jedz produktów które są zgniłe lub spleśniałe (nie można odkroić!).

Podsumowanie

Jak widzicie, możecie śmiało zamawiać nasze posiłki oraz soki, ponieważ są to bezpieczne źródła żywności. Jako firma, ogromną wagę przykładamy do przestrzegania BHP oraz higieny. Nie obawiajcie się zakażenia wirusem podczas spożywania posiłków, ale pamiętajcie o tym, aby mimo wszystko ZAWSZE przestrzegać powyższych zasad. Możecie ten tekst wydrukować i powiesić na lodówkę czy kuchenną szafkę, ponieważ…WIEDZA=ZAPOBIEGANIE.

Jeżeli chcecie zaopatrzyć się w produkty SPORTFOOD i jesteście z Warszawy – koniecznie wpadnijcie do naszej siedziby przy ulicy Puławskiej 255/U3. Jesteśmy dla Was od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00-15:30.

Pozdrawiam,
Agata
dietetyk SPORTFOOD

2komentarzy

  • Avatar
    Ewa

    Dziękujemy Pani Agato. Fajnie, ze poruszacie takie tematy!!!!

    kwi 4, 2020
  • Avatar
    Janusz

    uuuf, całe szczescie. uwielbiam jabluszka

    kwi 14, 2020

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść: