DETOKSY SOKOWE TO NAJLEPSZY SPOSÓB NA BUDOWANIE ODPORNOŚCI
Sprawdź jakie promocje dla Ciebie przygotowaliśmy
Odchudzone ciacho marchewkowe #fit od SPORTFOOD

Odchudzone ciacho marchewkowe #fit od SPORTFOOD

Ciasto na diecie? Owszem, wystarczy je tylko odpowiednio przygotować. Większość przepisów w internecie jest zwyczajnie niezdrowa i kaloryczna… szklanka oleju, szklanka cukru… Po co?

Udało nam się stworzyć przepis na odchudzone ciasto marchewkowe, które smakuje jeszcze lepiej niż jego tradycyjny odpowiednik. Dodatkowo o ponad połowę zredukowaliśmy ilość kalorii w porcji ciasta oraz zwiększyliśmy ilość niezwykle cennego białka. Zamiast białego cukru króluje ksylitol, który jest niskokalorycznym zamiennik zwykłego cukru - odpowiedni zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę i insulino-oporność. Ksylitol jest również prebiotykiem, co oznacza, że wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.

Mąką pszenną zamieniliśmy na pełnoziarnistą (owsianą). Ten zabieg sprawił, że ciasto jest prawdziwym bogactwem błonnika i witamin z grupy B, a także długo uwalniających się węglowodanów złożonych.

Zredukowaliśmy również ilość oleju, na korzyść marchwi oraz jabłka. Marchewka to jedne z najzdrowszych warzyw! Jest bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Najbardziej znanym składnikiem marchwi jest beta-karoten, przeciwutleniacz, który wzmacnia układ immunologiczny, czyli naszą odporność. Dodatkowo regularne spożywanie marchwi poprawia jakość widzenia, ma działanie antynowotworowe oraz sprawia, że skóra ma zdrowy, ładny kolor.

Składniki

600 g obranej marchwi,

1 jabłko,

300 g mąki orkiszowej,

150 g ksylitolu,

100 g orzechów włoskich,

15 g przyprawy korzennej,

20 g sody oczyszczonej,

4 jajka,

100 ml oleju rzepakowego,

150 g maślanki,

100 g rodzinek,

+ top z serków philadelphia light (500g), ksylitol, wanilia.

Wykonanie

Marchew i jabłko należy zetrzeć na tarce, a orzeszki włoskie posiekać. W misce nr I umieścić wszystkie suche składniki i wymieszać. W naczyniu nr II umieścić olej, jajka, rodzinki i maślankę. Wymieszać widelcem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać startą marchew z jabłkiem i wymieszać wszystko dokładnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (+termoobieg). Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do tortownicy i piec około 60 min.

Po upieczeniu ciasto wystudzić. Serek wymieszać z prawdziwą wanilią, ksylitolem. Udekorować dowolnie - u nas skórka z pomarańczy i orzechy pekan.

Smacznego

Jeden duży kawałek to zaledwie 250 kcal. Rozkład makroskładników wygląda następująco: 9 g B/ 20 g WW/ 13 g T. To ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy, zdrowe drugie śniadanie czy przekąska przed treningiem.

Smacznego!

Pozdrawiam,
Agata
dietetyk SPORTFOOD

1komentarzy

  • Avatar
    Majka

    biorę, drukuję, robię! wygląda świetnie!

    maj 14, 2020

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść: