DETOKSY SOKOWE TO NAJLEPSZY SPOSÓB NA BUDOWANIE ODPORNOŚCI
Sprawdź jakie promocje dla Ciebie przygotowaliśmy
Czy warto słodzić

Czy warto słodzić

Czy warto zrezygnować z białego cukru na rzecz słodzików?

Biały cukier słusznie jest uważany za głównego winowajcę w kwestii wielu chorób, takich jak: nadciśnienie, otyłość, próchnica. Jego spożycie nie wiąże się z dostarczeniem do organizmu wartości odżywczych, a jedynie pustych kalorii. Cukier to nie tylko ten w postaci kryształków w cukiernicy ale również pod przykrywką wielu produktów spożywczych. Znajdziemy go m.in. w chlebie, sosach, wypiekach, przetworach.

W nadmiarze cukier szkodzi, dlatego w dzisiejszym artykule przedstawimy Wam słodkie alternatywy.

Ksylitol

Ksylitol to nic innego jak cukier pozyskany z kory brzozy, jest więc substancją pochodzenia naturalnego. Ma wiele zalet, przede wszystkim wpływa pozytywnie na przewód pokarmowy i mikroflorę naszych jelit, pomaga w przyswajaniu substancji mineralnych takich jak wapń i magnez, działa bakteriobójczo i zmniejsza apetyt na słodkości. Warto również wspomnieć, że ksylitol ma o połowę mniej kilokalorii niż zwykły biały cukier i niższy indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez cukrzyków.

Miód

Miód naturalny i pyszny słodzik, który ma wartość kaloryczną zbliżoną do cukru ale za to wiele więcej właściwości odżywczych. Jest świetnym źródłem potasu, cynku, wapnia, fosforu, witaminy B3 i B6. Oprócz tego miód wykazuje działanie antybakteryjne i jest polecany do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego.

Stewia

Stewia to słodzik pochodzenia naturalnego, który pozyskuje się z listków. Można ją spożywać zarówno w formie sproszkowanej jak i w formie tabletek. Jest polecana osobom na diecie i takim, którzy chcą zrezygnować białego cukru bez rezygnacji ze słodkiego smaku. Stewia praktycznie nie ma kalorii, a dodatkowo jej słodkość w porównaniu do białego cukru jest ponad 300 razy większa. Jest polecana szczególnie cukrzykom i osobom odchudzającym się. Warto jednak przed zakupem przetestować ten produkt, ponieważ ma charakterystyczny metaliczny posmak, który nie wszystkim odpowiada.

I na koniec pytanie – czy soki SPORTFOOD są dosładzane? Absolutnie nie! Do produkcji soczków używamy tylko najlepszej jakości owoców i warzyw oraz superfoods. Nie dodajemy nawet wody. Słodycz pochodzi naturalnie z dojrzałych owoców. Pijcie na zdrowie.

Pozdrawiam,
Agata
dietetyk SPORTFOOD

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie

Popularne