Kombucha co to za napój?

Kombucha co to za napój?

Spis treści:

Czy kombucha jest zdrowa?

Czym wyróżnia się kombucha SPORTFOOD?

Proces powstawania Kombuczy

Działanie prozdrowotne kombuczy

Znak jakości V-Label

Czy kombucha jest zdrowa?

Zacznijmy od początku, czyli czym jest kombucha. Kombucha to najlepszej jakości zaparzona herbata, która po ostudzeniu zostaje poddawana procesowi kontrolowanej fermentacji. Główną rolę w tym procesie odgrywa grzybek japoński SCOBY, który składa się z dobroczynnych bakterii i drożdży. Ze względu na swoje właściwości, kombuchę nazywa się napojem długowieczności. Jej historia sięga aż 2 tysięcy lat wstecz. Znacząco wpisała się w kulturę Dalekiego Wschodu.

Czym wyróżnia się kombucha SPORTFOOD?

Nasza kombucha to połączenie ziołowej herbaty, wody źródlanej i kolonii bakteryjnej w postaci SCOBY. Na tle konkurencji wyróżnia nas fakt, że do słodzenia naszej kombuchy używamy tylko naturalnych ekstraktów owocowych. W składzie kombuchy SPORTFOOD nie znajdziecie oczyszczonego cukru czy sztucznych słodzików. Dzięki wysokiej jakości składników i przemyślanemu procesowi produkcji, kombucha nie traci składników odżywczych i walorów smakowych. Oprócz tego możemy się pochwalić znakiem jakości V-Label! Ale to zostawimy sobie na koniec. W naszej ofercie znajdziesz: Kombucha Wellness Imbirowa, Kombucza Wellness KolendraZestaw kombuczy na tydzień oraz Zestaw kombuchy na miesiąc.

Dlaczego Kombucza SPORTFOOD? BIO/Organiczna, Bezglutenowa, Farmaceutyczne szkło, Certyfikacja wegańska V-Label, Fermentowana tylko z superfoods, Bez barwników, Bez konserwantów, Bez GMO i bez soi, Bez chemicznych modyfikacji, Właściwości probiotyczne, Antyoksydanty, Dobre kwasy, Witaminy, Nie wymaga przechowywania w lodówce.

Proces powstawania Kombuczy

Nasza kombucza przechodzi tzw. Długi ferment. Dłuższa fermentacja dla bardziej wymagających - wyrazisty smak i więcej wartości odżywczych.

1. Zaparzenie herbaty. Zaparzamy czarną herbatę razem z nierafinowaym bio cukrem trzcinowym. Następnie, czekamy aż wystygnie.

2. Fermentacja. Kiedy zaparzona herbata wystudzi się do odpowiedniej temperatury, przelewamy ją do słoika i dodajemy SCOBY. Odstawiamy na ok. 10 dni.

3. Magia :) Dzielimy proces fermentacji na kilka faz zawierających inny szczep SCOBY. Każdy etap fermetacji jest poddawany wysokiej temperaturze aby wykluczyć bakterie patogenne, ale zachować tym samym obecność probiotyków. Efektem ubocznym procesu fermentacji są: dobre kwasy, antyoksydanty, probiotyki, witaminy i dwutlenek węgla. Dłuższa fermentacja pozwala otrzymać mocno octowy smak.

4. Superfoods. SCOBY jest usuwany. Teraz czas na dodanie superfoods, głównie owoców, warzyw i przypraw.

5. Butelkowanie. VIGO przelewamy do sterylnych, farmaceutycznych butelek. Należy to zrobić jak najszybciej, aby zachować jak najwięcej cennych składników i oczywiście najlepszy smak.

Działanie prozdrowotne

Po pierwsze, warto wspomnieć o probiotykach, które mają korzystne działanie na nasz układ immunologiczny, czyli prościej mówiąc wspierają naturalną odporność organizmu.

Po drugie, kombucha wspomaga pracę układu pokarmowego. Dzieje się to, ze względu na obecność kwasu jabłkowego, octowego oraz polifenoli. Kombucha wspomaga proces odchudzania, ogranicza gromadzenie się tkanki tłuszczowej oraz wspomaga leczenie wrzodów.

Po trzecie, kombucha ma właściwości detoksykujące. Obecność cennego kwasu glukuronowego sprawia, że substancje toksyczne są szybciej wydalane z organizmu.

Po czwarte, kombucha wpływa pozytywnie na koncentracje, reguluje ciśnienie krwi i działa uspokajająco. Niektórzy również twierdzą, że zmniejsza stres oksydacyjny.

Znak jakości V-Label

I na koniec perełka, czyli coś czym musimy się pochwalić. Nasza kombucha otrzymała znak jakości V-Label, który jest znany i chroniony na arenie międzynarodowej. Marka V-Label to dla naszych klientów wskazówka, która ma ogromne znaczenie przy wyborze produktów pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu, możecie postrzegać naszą kombuchę jako produkt w 100% pewny i czysty zarówno pod względem sposobu produkcji jak i składu.

Poznaj inne naturalne probiotyki z naszej oferty. Dbaj o zdrowie!

Pozdrawiam,

Agata
dietetyk SPORTFOOD

1komentarzy

  • Avatar
    Mirek

    Smaczna ta wasza kombucha, piłem i polecam

    mar 17, 2021

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść: