PpcProtect
"Ładowanie..."

Walka z jesienną depresją

Walka z jesienną depresją

Te produkty musisz jeść żeby zapobiec jesiennej depresji

Oczywiste jest, że dieta podczas jesieni powinna wzmacniać odporność. Jednak niższa temperatura na zewnątrz, opady deszczu i krótsze dni to czynniki, które nie tylko wpływają negatywnie na nasz układ odpornościowy ale także samopoczucie. Warto więc zwrócić uwagę na to co jemy i czy w naszym codziennym jadłospisie znajdują się produkty bogate w witaminy, składniki mineralne, które są niezbędne do utrzymania nie tylko dobrego zdrowia ale i samopoczucia.

Śniadanie

Powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia, ponieważ to co zjemy w pierwszym posiłku będzie rzutować na nasze samopoczucie i nastrój przez całą dobę. Ze względu na niskie temperatury na zewnątrz posiłek powinien być ciepły. Świetnie sprawdzi się owsianka na mleku z orzechami i owocami sezonowymi. Dostarczy nam nie tylko witamin i minerałów ale także energii w postaci złożonych węglowodanów, dobrych tłuszczy i sycącego białka.

Produkty sezonowe

Z jakim warzywem kojarzy Wam się jesień? Oczywiście z dynią, która jest nie tylko smaczna ale również posiada wiele cennych witamin i minerałów. Ceniona jest również za swoją nisko kaloryczność oraz beta-karoten, czyli barwnik roślinny o właściwościach leczniczych. Beta-karoten należy do karotenoidów i jest przeciwutleniaczem, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne. Pestki dyni natomiast są bogate w tryptofan, czyli aminokwas, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jego niedobór objawia się spadkami energii oraz nastroju.

Oprócz dyni do swojego jesiennego jadłospisu warto wprowadzić warzywa korzeniowe, takie jak por, marchew, seler. Świetnie sprawdzą się w rozgrzewających zupach! Kolejnym bardzo wartościowym produktem jest kasza jaglana, którą cechują właściwości przeciwzapalne. Nie należy zapominać o witaminie C, która pomaga walczyć z przeziębieniem i jesienną chandrą oraz jest świetnym przeciwutleniaczem. Jej źródłem będą głównie brokuły, pomidory i kiszonki.

Naturalne probiotyki

Znaczącą rolę na odporność i samopoczucie mają probiotyki, czyli bakterie przywracające równowagę flory bakteryjnej. Jelita stanowią bardzo ważną część układu odpornościowego, dlatego należy o nie dbać. Dlaczego są związane z układem odpornościowym? Ponieważ, w nich znajduje się bowiem najwięcej limfocytów, które chronią organizm przed różnymi patogenami. Dodatkowo zawierają kwas mlekowy, którego funkcją jest wspomagania trawienia i ułatwiania wchłaniania substancji, takich jak witaminy.

Dołożenie do codziennej diety produktów zawierających naturalne probiotyki, to jeden z lepszych sposobów na zapewnienie sobie zdrowych jelit i wzmocnienie odporności. Do najlepszych źródeł bakterii probiotyczmych zaliczamy m.in.: sfermentowany nabiał, jogurty, kiszonki i oczywiście kombuchę. A co mają kiszonki do dobrego samopoczucia? Wpływ na nasz wygląd :) Zawarty w nich wcześniej wspomniany kwas mlekowy, działa bardzo korzystnie na wygląd naszej skóry, wzmacnia włosy i paznokcie.

Witamina B6, magnez i wapń

To one wpływają na nasze samopoczucie. Nie zapomnijmy do codziennego jadłospisu dorzucić dania bogate w witaminę B6 i minerały, takie jak magnez czy wapń. Są nimi między innymi produkty bogate w białko np. chude ryby, drób czy wołowina, a także kasze, ciemne pieczywo, warzywa, kiełki, przetwory mleczne, produkty zbożowe i kiełki. Czym doprawiać dania? Ostrymi przyprawami np. chili i czosnkiem, które mają działanie rozgrzewające i oczywiście antybakteryjne.

Pozdrawiam,
Agata
dietetyk SPORTFOOD

Udostępnij: