Detoks to hasło, które staje się symptomatyczne dla zmian zachodzących w preferencjach przeciętnego konsumenta. Mówiąc wprost - statystyczny Polak coraz częściej konstruuje swój jadłospis kierując się chęcią oczyszczenia organizmu z zalegających w nim toksyn. Poniżej rozwijamy temat diety sokowej dedykowanej na czas detoksu oraz podpowiadamy: jakie jej odmiany cieszą się popularnością, na czym polega dieta sokowa oraz dlaczego warto rozważyć jej zastosowanie.
Przygotowania do diety sokowej należy rozpocząć na kilka dni przed samym jej rozpoczęciem. Dzięki temu, ograniczysz negatywne reakcje organizmu na nagłą zmianę nawyków kulinarnych. Warto więc stopniowo rezygnować ze spożywania fast-foodów i żywności przetworzonej, pieczywa, alkoholu, napojów słodkich, a także mięsa i nabiału. Zarazem, warto sukcesywnie zwiększać udział warzyw i owoców w codziennych posiłkach.
Warto także odstawić kawę i mocną herbatę, które można zastąpić zwykłą wodą z cytryną i dodatkami przypraw: imbirem, cynamonem, kardamonem, pieprzem kajeńskim, mieloną papryką. Szczególnie zaleca się rozpoczynanie diety sokowej w okresie letnio-jesiennym, gdy świeże warzywa i owoce są łatwo dostępne.
Podstawową zaletą diety sokowej jest fakt, że nie trwa ona zbyt długo. Utrzymywana przez okres dłuższy niż 7 dni mogłaby doprowadzić do znacznych niedoborów pokarmowych w organizmie. Dlatego najczęściej stosuje się warianty jednodniowe lub dwudniowe, a niekiedy także warianty cztero- lub pięciodniowe.
Przez każdy dzień diety zaleca się spożywanie 5-6 niesłodzonych świeżych soków warzywnych lub owocowych (lub miksu obu). Należy też każdy dzień rozpoczynać od szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny. Szczególny nacisk należy położyć na zielone warzywa, a zwłaszcza - zielone listki. Wśród dodatków smakowych zalecanych na czas diety znajdują się: bazylia, mięta, kmin, kurkuma, tymianek, gałka muszkatołowa.
Zaleca się także, by poszczególne spożywane w ciągu dnia soki były coraz mniej kaloryczne - rozpoczynając od najbardziej energetycznego spożywanego o poranku.
1. Garść listków szpinaku, 10-15 plasterków ogórka, 2 jabłka, pół cytryny i pół limonki, ćwiartka awokado, woda mineralna niegazowana. Wszystkie składniki należy dokładnie oczyścić pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osuszyć i umieścić w mikserze. Można spożywać od razu po zblendowaniu.
2. Mix młodych listków (roszponka, rukola, botwinka), pół gruszki, pół cukinii, marchewka, nać selera. Składniki należy pokroić w kostkę o równych bokach i zblendować do jednorodnej postaci.
Nasza firma oferuje możliwość zamówienia całodziennego cateringu dedykowanego dla osób pozostających na diecie sokowej. Dieta sokowa Lublin to wybór osób stawiających na zdrowy tryb życia i oczyszczenie organizmu. By mieć pewność, że wszystkie przyjmowane na co dzień posiłki będą odpowiadać regułom diety, warto zdać się na profesjonalną i zaufaną pomoc dietetyków i specjalistów od żywienia.
Informacja
Wykorzystujemy pliki cookies
W celu prawidłowej obsługi Strony oraz do celów statystycznych, a jeżeli wyrazisz na to zgodę również w celu personalizacji reklam, remarketingu oraz retargetingu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej przeczytaj koniecznie politykę prywatności i plików cookies.
Więcej informacji
W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej polityki dotyczącej plików cookies prosimy o kontakt.
Bądź na bieżąco