Chwasty na talerzu

5 dzikich roślin, które warto włączyć do swojej diety

Spis treści


Kiedy warzywa i owoce drożeją w zatrważającym tempie, łąka za miastem może być prawdziwą skarbnicą zdrowych roślin, z których możesz skomponować swoją pyszną sałatkę lub orzeźwiający koktajl. Trudno uwierzyć, jak wiele jest jadalnych chwastów, które nie tylko wyśmienicie smakują i są zdrowe, ale mają także mnóstwo zastosowań kosmetycznych, domowych, czy leczniczych.

Jak zbierać chwasty?

Zacznijmy od tego, czego i skąd nie zbieramy. Po pierwsze, nie rwiemy roślin będących pod ochroną (to oczywiste chyba dla każdego). Po drugie, nie rwiemy w miejscach potencjalnie skażonych zanieczyszczeniami, np. spalinami. Zbieramy zatem tylko z miejsc oddalonych od intensywnego ruchu ulicznego oraz tych, co do których mamy pewność, że nie są pryskane różnego typu „chemią”. Chwastów możemy szukać na zróżnicowanych zbiorowiskach – jak zarośla, lasy, torfowiska, wrzosowiska, szuwary, pola uprawne, łąki itp. Po trzecie, warto postarać się o zgodę osoby, do której dany obszar należy.

Zbieramy młode listki i kwiaty, tak, by wyrządzić jak najmniejszą szkodę roślinie – czyli by mogła się ona odrodzić do poprzedniego stanu, a przede wszystkim, by nie zginęła. Należy również pamiętać, że ważna jest odpowiednia pora: nie za sucha, nie zbyt deszczowa, ani nie w upały. Najlepiej w pogodne dni i przed południem, czyli zanim wzejdzie największe słońce.

detoks sokowy

Cudowna moc chwastów

Zastosowań chwastów jest bardzo wiele. Można z nich robić kleiki, napary, maceraty, octy, nalewki, odwary, syropy powidła czy sokiPoniżej prezentujemy pięć popularnych roślin, które można (i warto) jeść.

Mniszek lekarski (pospolity)

Mniszek jest niekwestionowanym faworytem, jeśli chodzi o chwasty – jest bardzo popularny i ze względu na charakterystyczne kwiaty trudno go pomylić z inną rośliną. Zawiera dużo substancji odżywczych, takich jak witamina C, karotenoidy i flawonoidy. Mimo lekkiej goryczki (której można się pozbyć mocząc listki w lekko słonej wodzie), nadaje się do sałatek i surówek. Można też z powodzeniem dodawać go do zielonych smoothies albo kłaść na kanapkę zamiast liścia sałaty.


Pokrzywa

Pokrzywę zna chyba każdy – a jeśli nawet myli liście z inną rośliną, to po piekących oparzeniach może się przekonać, że ma do czynienia właśnie z nią. Zbieramy tylko najmłodsze listki pokrzywy, które są najbardziej delikatne i kruche. Przed spożyciem należy je oczywiście sparzyć, by straciły swoje parzące właściwości. Po tym świetnie nadają się do sałatek, ale również na napary, herbaty, jako dodatek do zup czy pokrzywowe pesto. Można wykorzystywać ją także w celach kosmetycznych.

Jedząc lub pijąc koktajle z pokrzywą szybko uzupełnimy żelazo, a także dostarczymy sobie wielu witamin – jak A, B2, C, K. Poza żelazem, pokrzywa zawiera też m.in. potas, azot, fosfor czy magnez. Ma też mnóstwo przeciwutleniaczy.


Komosa biała (lebioda)

Roślinę tę doceniono w kuchni wieku temu. Często jednak zwana była „rośliną dla biednych” – ze względu na swoją popularność. Jest to kuzynka szpinaku i jest podobna do niego w smaku, jednak zawiera dużo więcej substancji odżywczych. Spożywamy komosę na ciepło i na zimno, jednak starsze liście i nasiona wymagają wygotowania, ze względu na zawartość trujących sapianów. Ten powszechny chwast zawiera mnóstwo witaminy C, białka, witamin z grupy B, prowitaminy A, a także związki mineralne, takie jak potas, magnez, mangan, fosfor, żelazo i cynk. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych.

Napary z komosy pomagają regulować trawienie, przyspieszają przemianę materii, mają też działanie przeciwzapalne, ale w nadmiarze mogą zadziałać przeczyszczająco.


Stokrotka

Jeśli jesteś fanem kaparów, na pewno spodoba Ci się pomysł marynowania pączków stokrotki. To tylko jedno z zastosowań tej rośliny, która jadalna jest w zasadzie w całości. Pączki i kwiaty można dodawać do sałatek, sosów, zup, soków. Można z niej przygotować masło ziołowe, albo dodać do omletów czy makaronów. Stokrotka ma działanie przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne. Pomaga pozbyć się siniaków i uszczelnia naczynia krwionośne. Wzbogaci ciało w witaminę C, betakaroten, a także białko i sole mineralne.


Babka

To bardzo pospolicie występująca i charakterystyczna roślina. Ma duże liście, których kształt różni się nieco zależnie od odmiany. W liściach babki kryją się liczne witaminy – jak C i K, minerały (sód, potas czy magnez i cynk), związku śluzowe a także przeciwutleniacze. Dzięki bogatemu składowi ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Ceniona jest za swoje właściwości przeciwzapalne i przyspieszające gojenie. Napar z babki łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie, pomaga w leczeniu górnych dróg oddechowych.

Babka może być spożywana w sałatkach, zielonych sokach, daniach ciepłych czy sosach. Warto zbierać młode liście – starsze robią się łykowate i wymagają siekania.

Więcej o diecie sokowej przeczytasz na naszych innych wpisach:

- Co to jest detoks sokowy? Co można jeść? Top 10 pytań do dietetyka,

Ile można schudnąć na diecie sokowej?

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Jak często można korzystać z detoksu sokowego?

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie

Popularne