Soki odchudzające - informacje i zalety

Spis treści:

Soki, nektary, napoje – co je właściwie różni?

Metody otrzymywania soków

Pasteryzacja – czym jest?

Zalety soków tłoczonych metodą ColdPress

Jakość owoców i warzyw

Gdzie kupić takie soki?

W ostatnim czasie bardzo modne stało się dbanie o siebie pod względem fizycznym. Sporo osób przykłada ogromną wagę do codziennych ćwiczeń, a także sposobu odżywiania. Dlatego potrafią godzinami porównywać produkty żywnościowe i analizować ich skład pod kątem wartości odżywczych. Przeprowadźmy więc krótką analizę soków owocowych i warzywnych, które stanowią ważny element diety. Czym się od siebie różnią? Jak powstają? I jakie soki są najzdrowsze?

Soki, nektary, napoje – co je właściwie różni?

Przeglądając półki sklepowe, możemy zauważyć, że soki z marketu bardzo się od siebie różnią. Kolorowe etykiety starają się nas przekonać, że wszystkie są w 100% naturalne, bez konserwantów oraz zdrowe. Ale wczytując się w skład, można zauważyć, że nie do końca tak jest.

W wielu pojawia się substancja słodząca, czyli po prostu cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy. Możemy też trafić na informację, że sok powstał z soków zagęszczonych, że posiada wsad owocowy albo jest to nektar z miąższem. Każda z nazw ma związek z metodą pozyskania takiego napoju.

WYBIERSZ SWOJĄ DIETĘ I SZYBKO SCHUDNIJ

Dieta sokowa 3-dniowa

Dieta sokowa 5-dniowa

Dieta sokowa 7-dniowa

Metody otrzymywania soków

Sposobów na otrzymanie soku z owoców i warzyw jest kilka. Z niektórych korzystamy we własnym domu, na przykład wyciskając sok za pomocą sokowirówki lub blendując owoce na gęste smoothie. Jeśli chodzi o produkcję przemysłową, soki i napoje powstają poprzez tłoczenie na gorąco.

W zależności jednak od pożądanej gęstości czy mętności soku, owoce i warzywa mogą być przecierane obrane i w kawałkach lub w całości w skórce. Soki klarowane są z kolei pozbawione naturalnej mętności czy kawałków miąższu, które powstają na skutek przecierania i tłoczenia owoców. Duże znaczenie przy produkcji soków ma też temperatura tłoczenia. W związku z tym na opakowaniach możemy znaleźć informację, że sok jest pasteryzowany lub niepasteryzowany. Co to właściwie oznacza?

Pasteryzacja – czym jest?

Proces pasteryzacji soków to bezpieczna i naturalna forma konserwacji w celu przedłużenia terminu przydatności do spożycia. Uzyskany sok ulega bardzo szybkiemu podgrzaniu do temperatury między 72, a 100 stopni Celsjusza, a następnie ochłodzeniu.

Dzięki temu giną wszelkie drobnoustroje, które mogłyby się w nim rozwinąć, a co za tym idzie, sok na dłużej zachowuje świeżość. Soki niepasteryzowane to takie, które nie zostały w ten sposób zakonserwowane, zatem ich termin przydatności do spożycia jest znacznie krótszy. Często więc na ich opakowaniach pojawia się informacja, iż jest to „sok jednodniowy”.

Zalety soków tłoczonych metodą ColdPress

Tłoczenie na zimno ColdPress to obecnie bardzo popularna metoda uzyskiwania naturalnych soków owocowych i warzywnych. Dlaczego? Otóż brak wysokich temperatur w procesie wyciskania soków, jak i brak jakichkolwiek form konserwacji sprawia, że zachowane zostają wszystkie cenne składniki odżywcze, jakie są obecne w surowych owocach i warzywach.

Żaden sok z marketu czy nawet ten przygotowany w domu za pomocą sokowirówki nie jest tak wartościowy. Ponadto soki tłoczone na zimno nie tracą swojej naturalnej słodyczy, nie wymagają więc dosładzania. Zachowują intensywną barwę i aromat, co sprawia, że ich picie jest naprawdę wyjątkowym przeżyciem. Są też ważnym elementem zdrowej, zbilansowanej diety.

Jakość owoców i warzyw

Oczywiście sam sposób otrzymywania soków na zimno to nie wszystko. Najważniejsze jest to, z jakich upraw pochodzą owoce i warzywa tłoczone na sok. Ważne, by były to uprawy ekologiczne, gdzie wzrost roślin wynika z dobrych warunków, a nie odpowiedniej ilości sztucznych nawozów. Tylko warzywa i owoce powoli dojrzewające na słońcu będą źródłem wartości odżywczych. I właśnie z nich powstają najlepsze soki.

Gdzie kupić takie soki?

Nasze soki SportFOOD powstają metodą tłoczenia ColdPress, ze starannie wyselekcjonowanych owoców i warzyw. Kładziemy duży nacisk na to, by miały odżywczy skład, ciekawy smak i intensywny aromat pochodzący wyłącznie z owoców i warzyw. Nie dodajemy do nich żadnych substancji uzupełniających.

Nasze soki mają działanie oczyszczające i odchudzające, dlatego świetnie nadają się do przeprowadzenia detoksu sokowego. Zamówienia on-line na gotowe pakiety soków można składać na naszej stronie, w zakładce diety sokowe.

ZAMÓW DIETĘ SOKOWĄ

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie

Popularne