Czy kolor ma znaczenie? Co kryją barwy warzyw i owoców

Owoce i warzywa są bardzo ważnym elementem codziennej diety. Stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Posiadają najważniejsze wartości odżywcze, zawierają witaminy, minerały i przede wszystkim - są pyszne. Kolory owoców i warzyw nie są przypadkowe, informują nas jakie mają właściwości prozdrowotne. Możemy wyróżnić kilka grup: 

Warzywa i owoce zielone

Zielone owoce i warzywa to m.in. awokado, jarmuż, sałata, szpinak, groszek, kiwi, cukinia, brokuł, winogrona, bób, jabłka, seler, limonka, agrest, szparagi. Zawdzięczają swój kolor substancji o nazwie chlorofil, który ma działanie detoksykujące. Dodatkowo zielone owoce i warzywa działają przeciwnowotworowo. Są bogate w witaminy A, K, B6 i C oraz oczywiście błonnik.

Warzywa i owoce białe

Białe owoce i warzywa mają działanie antybakteryjneantywirusowe i przeciwzapalne – dlatego idealnie nadają się w okresie jesienno–ziomowym. Natura wie swoje - są po prostu naturalnymi antybiotykami. Najpopularniejsze z nich to: seler, cebula, czosnek, ziemniaki, rzepa, por, szparagi białe, fasola. .

WYBIERSZ SWOJĄ DIETĘ I SZYBKO SCHUDNIJ

Dieta sokowa 3-dniowa

Dieta sokowa 5-dniowa

Dieta sokowa 7-dniowa

Warzywa Pomarańczowy i warzywa żółte

Warzywa i owoce w kolorze pomarańczowym i żółtym mają zbawienne działanie na naszą cerę, skórę, włosy i paznokcie, poprawiają wzrok oraz wzmacniają odporność. Wyróżnić możemy: marchew, pomarańczę, paprykę, kukurydzę, banany, morele, brzoskwinie, mango, dynię.

Warzywa fioletowe i niebieskie

Fioletowe i niebieskie obniżają poziom złego cholesterolu LDL, działają zbawiennie na układ sercowo – naczyniowy. Regulują również metabolizm, działają pozytywnie na pracę układu nerwowego i wykazują działanie detoksykujące. Wśród fioletowych i niebieskich warzy i owoców możemy wyróżnić: bakłażana, śliwki, winogrona, fasolę, porzeczki, jeżyny, jagody, borówki.

Warzywa i owoce czerwone

Czerwone owoce i warzywa, takie jak: pomidory, truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, papryka, arbuzy, żurawina, granaty i buraki są bogate w likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem (wspomaga regeneracje organizmu, opóźnia procesy starzenia). Mają również mnóstwo witamin np. A, C, E i K oraz potasu i błonnika, które wspomagają układ sercowo – naczyniowy i regulują trawienie.

Tęcza witamin!

Jak widzicie, nie można wskazać grupy warzyw i owoców, które są najbardziej lub najmniej wartościowe. Zaleca się aby w codziennej diecie każda z wyżej wymienionych grup znalazła się na talerzu lub w szklance. Pijąc soki od FITLY masz pewność, że codzienna dawka witamin z każdej grup znajdzie się u Ciebie. 

Pamiętaj, najlepsza dieta, to urozmaicona dieta.

Pozdrawiam,
Agata
dietetyk FITLY

Dodaj komentarz

Wszystkie pola wymagane

Imię:
E-mail: (będzie ukryty)
Treść:

Kategorie

Popularne