Olej kokosowy czy jest zdrowy? Masło czy jest zdrowe? Jaki tłuszcz wybrać?
Czy tłuszcz jest zdrowy i który wybrać?
To bardzo często przewijające się pytanie. Z dobraniem odpowiedniego tłuszczu jest jak z biżuterią – każda się sprawdzi ale w innej sytuacji. Ogromne znaczenie ma rodzaj tłuszczu i jego temperatura dymienia – nie każdy olej nadaje się do smażenia i pieczenia. Aby wybrać odpowiedni, trzeba również odpowiednio dostosować do niego obróbkę termiczną.
Dlaczego to takie istotne?
Ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze tłuszcz rozpada się na szkodliwe dla zdrowia aldehydy, ketony i akrolinę. Żeby rozpoznać ten niezwykle szkodliwy proces wystarczy zaobserwować pojawiający się dym i charakterystyczny „fast-foodowy” zapach. Źle dobrany tłuszcz, który ulegnie przekształceniu w szkodliwe związki, może w przyszłości wywołać miażdżycę.
WYBIERSZ SWOJĄ DIETĘ I SZYBKO SCHUDNIJ
Dieta sokowa 3-dniowa |
Dieta sokowa 5-dniowa |
Dieta sokowa 7-dniowa |
Rodzaje tłuszczy i ich zalety
1.Smalec – ma optymalny punkt dymienia, ale jest uznawany za tłuszcz niezdrowy, ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Kulinarnie poleca się go do mięs i ciężkich potraw. Jest to tłuszcz często wykorzystywany w kuchni staropolskiej i u naszych babć.
2. Masło – średnio nadaje się do smażenia. Jeżeli już to tylko krótkiego i w niezbyt wysokiej temperaturze. Dlaczego? Ponieważ zawiera białka, które zaczynają się palić.
3. Masło klarowane – jest oczyszczone z białek więc nadaje się do smażenia. Ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, więc można na nim smażyć długo i nawet w „głębokim” tłuszczu.
4. Olej rzepakowy – ma wysoki punkt dymienia i optymalny stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Około 30% tłuszczów w jego składzie to tłuszcze wielonasycone, a one są podatne na wysoką temperaturę. Morał z tego jest jeden – można zmażyć ale niebyt długo.
5. Olej kokosowy – ma wysoki punkt dymienia, a jego skład to ok. 90 % nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadaje się do długiego smażenia, szczególnie często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej i wśród zwolenników zdrowego stylu życia.
6. Oliwa z oliwek – jeżeli jest rafinowana to można na niej smażyć. Nierafinowana zawiera substancje, które pod wpływem smażenia stają się toksyczne. Składa się głównie z jednonasyconych kwasów tłuszczowych.
7. Olej słonecznikowy, z pestek winogron, sojowy – nie nadaje się do smażenia! Aż 70 % składu stanowią wielonasycone kwasy tłuszczowe, które nie są w ogóle odporne na wysokie temperatury.
Smażenie to popularna obróbka termiczna ale mimo wszystko niezbyt zdrowa i polecana przez dietetyków. Zachęcamy Was do pieczenia, grillowania czy gotowania na parze. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo kilokalorii, będziemy szczupli i zdrowi!
Należy pamiętać, że odpowiednio zbilansowana dieta to gwarancja nie tylko pięknej sylwetki ale także wspaniałego samopoczucia i dobrego zdrowia.
Pomożemy osiągnąć zarówno cele sylwetkowe (zbudowanie masy mięśniowe, odchudzanie, utrzymanie wagi) jak i zdrowotne. Nasze wiedza jest oparta o najnowsze badania naukowe, dlatego bez problemu radzimy sobie z nietolerancjami, jednostkami chorobowymi oraz zaburzeniami odżywiania.
Dodaj komentarz Anuluj
Wszystkie pola wymagane